los pulmons de mora

El nostre convuls poble te una historia excepcional, te antiguitat, te ermites, te castell, i lo mes important… un casc antic.

El casc antic d’este lo nostre poble, compren al meu entendre 3 zones ben diferenciades, la citel·la, la plaça de l’estrella i la plaça de dalt, evidentment també tots els carrers i carrerons que les conformen. Algun lector dixara entreveure que possiblement el casc antic sigui mes ampli… aquesta humil distribució es deu a molt probable ubicació de l’antiga muralla, de la qual no hem trobat cap resta i no patiu que el meu intent de fer d’indiana Jones es bastant baix.

Ara anem a fer un exercici mental, una projecció del nostre cos cap a unes èpoques pasades, imagineu que comencem una caminada per este lo nostre poble d’aquelles èpoques…

comencem al castell, baixem per les escaletes que donen al carrer nou, alli hi ha una gran portalada d’entrada a la vila, algú dirà ara que la raval ens l’hem saltat… no… els ravals estan fora de les muralles. Continuem pel carrer nou vorejant la muralla, possiblement no pel mateix carrer nou si no pels carrer de mes endins mes pròxims a la muralla. arribem a la plaça de dalt i hi trobem “el portal” que s’obre cap al carrer de bonaire on degut a l’expansió de la població proximament s’hi construirà alguna casa, recorrem la plaça de dalt i sentim els olors i els gustos, baixem pel carrer isabel i torcem al carrer sant valentí i desprès tallem cap al carrer de la barca on trobem un tercer portal i finalment la muralla natural, l’ebre viu, poderós, immens….
Aquest seria el possible recorregut de les antigues muralles, no en tenim proves feacients, però com que ningú n’ha proposat un altre, doncs de moment esta prova be no?

Reprenent el fil original, aquest “post” , perque be havia de fer una bona introducció no??, no es res mes que una foto denuncia de la degradació d’una de les zones amb capacitat “pulmonar” d’este casc antic…de fet son dos entorns lligats, el castell i el barranc de les moreres o barranc de nolla o .. segur que te altres noms.

Del primer que dir?.. durant anys oblidat i sense cap valor històric notori per a natros, pero ves tu desde fa uns anys es el “nostre” castell, i com a tal l’estimem i el conservem, bueno la conservació no es que sigui un dels punts forts d’este castell, primerament perquè la van cagar al fer-ne l’entrada… com sabreu no es l’original.. però que hi farem. A ra últimament s’hi han fet actuacions, la troballa de les escales a la part superior i l’intent de dignificació de la cisterna… res! El que si ha quedat guapet es la torre fusellera, aquí en teniu unes mostres exteriors i ara ja relacionat amb el post com veieu a les fotos l’entorn no acompanya.

Vista desde la baixada del calvari

Vista desde el començament de l'antiga baixada a l'aubadera

Seria tant car i complicat dignificar l’entorn i fer-lo un lloc agradable de visitar?, ya se que no hi han diners ni res d’aixo i que el projecte que segurament hauria salvat este entorn esta paralitzat per la mateixa manca de caler… penso que no costaria tant “millons” com ens volen fer creure i es podria fer utlitzant els recursos de que disposa este lo nostre ajuntament. (per veure la resta de fotografies de la torre, al final del post trobareu un enllaç a les fotografies)

Del barranc de les moreres… pues un femer la veritat, l’intent de confecció del “xaletet” que hi ha edificat, que malauradament no sap ningu que es.. en principi sentiem sonar un centre d’interpretació etnològica?? i últimament es la casa de les brigades internacionals, però malauradament la placa que ho anunciava no hi es, i espero que l’hagui tret l’ajuntament.

Vista del "xalet" desde la part posterior del mateix

Vista del xalet desde el cami del calvari

El barranc esta dividit en dues parts que unides serien una bendició per la zona del casc antic, la part frontal, abans del xalet es podria dedicar a aparcament, ja ho es, tal com veieu a les fotos però hauria de ser un bon aparcament, un aparcament on el perill d’avinguda d’aigua es minimitzes i fos segur deixar-hi el vehicle.

Vista parcial de l'improvitzat aparcament

la part posterior dividida en dos nivells es podrien arranjar jardinets i mantenir els arbres autòctons i tirar a terra les edificacions existents i les “cagades” fetes i rehabilitar les escales que comuniquen el barranc amb l’hospital, obrint una nova via d’esbarjo als visitants de l’hospital i de pas dignificar la vista dels veïns que viuen al barranc.

Vista de les cagades que s'ahurien de tombar

Vista parcial de la part superior del barranc, al fons una magnifica figuera

Vista de les escales que arriben fins al cami del calvari, i que encara son practicables

Com en l’altre cas es tracta de dignificar un espai que engrandiria el cor dels convilatants del casc antic i alhora dignificaria un espai que es literalment un cau de merda. Ya se que també anem faltats de diners però per començar es podria netejar les parts mes llunyanes del barranc i al menys començar a preparar el terreny per a fer mes factible posteriors intervencions i de passada fotre una arrebossada al xalet tu i pintar-lo al menys per fora. (per veure la resta de fotografies de la torre, al final del post trobareu un enllaç a les fotografies)

Per la gent que opina que es una pèrdua de temps, jo aquest estiu passat vaig sentir un comentari força distret sobre el barranc… rondava la fira del caçador i sabeu que durant estos dies aquesta zona es fot plena de vehicles, un matrimoni de fora de catalunya comentaven: “Suerte que la feria la hacen en el rio, porque si la hicieran en este barranco seria una puta mierda”, literal, aixi que si algu peix gros es fa una lectura d’este toston que pensi en estes paraules i el seu significat.. per a mi va ser vergonyos.


Cliqueu aqui per veure totes les fotografies

au pos aqui queda!

visca el casc antic i visca la citel·la

13 comentaris:

moradebreonline ha dit...

T'equivoques quan dius que no hi ha diners si que hi ha diners, el que passa que la distribució no ha estat equitativa, ni justa, ni consensuada, ho explicarem en breu L'alternativa d'esquerres per Móra d'Ebre.

http://moradebreonline.blogspot.com/

Kepa ha dit...

La torre cuando estuve en el Castell con Adriá aún no estaba terminada. Ha quedado molt maca.

¿Sabías que en el Museo de Bellas Artes de Bilbao (posiblemente el más importante en España después del Prado) hay una escultura de un escultor de Mora?

Cuando la vio Alba se quedo patas arriba

xavi ha dit...

Ja et vaig dir que m'havia molat molt aquest escrit, però potser també va sent hora que ho digues als comentaris :D

Anònim ha dit...

la idea és molt guapeta, però potser se't nota massa que escombres cap a casa. Hi ha molts altres indrets que necessiten apanyos: els voltants del cementiri fan por de veure, les zones verde de l'urbanització cardona son femers, la plaça de la democràcia no és res més que un parquing desordenat, els voltnats de l'institut semblen d'un extraradi postnuclear, etc etc etc.

A la citela estan ha dit...

estic completament d'acord en que hi han altres indrets, i es evident que tots son prou importants.
Clarament escombro com a casa, perque primer volem el nostre carrer net i despues lo dels altres.
I seguint en la tonica, es possible que m'allargi a estos puestos que comentes i faci la foto denuncia corresponent.Gracies pel teu comentari... estaria be que donesis el teu nom i podriem llimar diferencies.

Anònim ha dit...

1 sento molt. No te'l donaré xq soc amant de l'anonimat d'internet des de fa anys. Perdria l'espontaneïtat, entre d'altres coses.
T'agraeixo la resposta i el to. T'aniré seguint (et vaig descobrir l'altre dia) i, amb respecte, et diré que em sembla.

A la citela estan ha dit...

durant la meua curta experiencia blocaire, desgraciadament no he trobat gaires "anomins" com tu. Gracies a les teues maneres que em donen animos a seguir (encara que sigui intermitent) escrivint batalletes a este bloc, que de pas, sira el bloc de tots.

Gracies

Anònim ha dit...

ok, citela. fins aviat.
De fet, no soc blocaire (no en tinc de blog) però sí lector de blogs.

Anònim ha dit...

Osti noi, t'hauries de dedicar a la política !!! o ja ho penses fer?

Qui t'ho ha escrit això?

Com es nota que ara tens més temps i no tens tanta "activitat cultural"

A la citela estan ha dit...

veig que hi ha anonims que no saben gaudir de la lectura i que es pensen que tot va en segones.... per la teua ultima frase puc deduir certes coses.. pero esta clar que mentre siguis sent anonim no tindria gracia.

Anònim ha dit...

Hola sòc un altre anònim

Veig que et "piques" ràpid, un consell, no facis deduccions amb els anònims que pots tenir un disgut o una sorpresa desagradable, no sabràs mai qui hi ha darrere d'un anònim.

A la citela estan ha dit...

be el cert es que es molt probable que em piqui pero amb anonims com l'anterior que presupossen o dixen caure les meues ocupacions fora de la feina que menos que deixar-los clar l'asunto.
No em penso dedicar a la politica, no ho penso fer perque no m'agrada. La majoria de lo escric es de collita propia, i si es cert no tinc tanta activitat cultural perque per sort m'hen he deslliurat d'una que ja no em satisfeia com abans... per dir-ho finament.
Es cert que no es pot deduir res dels anonims, pero com be dic les coses millor ben clares, i si no no cal opinar.

Anònim ha dit...

No t'aurien de preocupar tant els escrits anonims de Cutronix i la seva banda particular de mariatxis, val mes no fer ni cas del que diuen, no veus que no toquen bora.

AVE FENIX