sant antoni mos guardo!

este dumenge es celebra a móra d'ebre, i a datres puestos la festivitat de Sant Antoni, com sabeu es un patro força exerit este sant antoni. la gran viquipedia diu aixó:
Vida i llegenda
Sant Antoni, segons la biografia contada per sant Atanasi, tenia 20 anys quan va sentir la crida de Déu: «Si vols ser perfecte, vés, ven el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel; després vine, segueix-me» (Mt 19:21). Així ho va fer i es va retirar a una cova de Tebes. El diable el va temptar amb diverses visions mortificants i pecaminoses, però sant Antoni s'hi va resistir. Finalment, una plèiade de dimonis el van assaltar de nit i el van apallissar. La nit següent, els dimonis van retornar a la cova, convertits en mosteles, per reobrir-li les ferides. Déu va llançar un braç de llum a la cova que va atemorir els diables, que no van retornar mai més. La proesa es va anar estenent arreu i es van multiplicar els seus deixebles.

Atributs Se'l representa amb una creu en forma de tau o de T, acompanyat d'un porquet, o bé amb un llibre en una cova, o bé amb un gaiato d'on pengen campanetes.

Festa La seva festa s'escau el 17 de gener, essent una celebració important en els països d'influència cristiana i amb especial incidència en els de parla catalana. És en honor seu que se celebren els tradicionals Tres Tombs arreu del país. També hi ha poblacions en què es representa la vida del sant i com els dimonis intentaren cremar-lo sense aconseguir-ho. En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, essent la festa major d'hivern o festa major petita. Actualment, el seu arrelament és un fet, tot i que la desaparició dels animals de treball podia fer pensar en l'extinció de la festa. A Falset (Priorat) la festa de Sant Antoni rep el nom de l'Encamisada, que commemora la victòria dels falsetans sobre els francesos. A molts municipis de les comarques d'Els Ports i l'Alt Maestrat la festa rep el nom de Publicata de Sant Antoni, i se celebra habitualment amb una foguera a la plaça major del poble.


tota esta explicació es molt bonica pero jo visco sant antoni desde dins, desde el plaer de treballar per a que d'altres gaudixin mes de la festa que tu i no m'importa perque considero que es un gran fet treballar per les festes i les tradicions del nostre poble. Us enganxo el programa oficial de la festa:

Els actes de la Festa de Sant Antoni 2009 a Móra d'Ebre s'iniciaran el divendres 16 de gener, amb la inauguració a les 20 h i a la sala Julio Antonio de l'exposició de miniatures en fusta del Sr. Josep Loscos de Móra d'Ebre. L'exposició estarà oberta els dies 17, 23 i 24 de gener de 19.30 a 21.00 h i els dies 18 i 25 de 12.00 a 14.00 h.

El diumenge 18 tindran lloc els actes principals de la festa, a la plaça de Baix. A les 8.30 h, es farà la benedicció de les tradicionals coques i panets de Sant Antoni, que es vendran durant tot el matí. De 9 a 11 h se celebrarà la VI Festa de la Clotxa de Móra d'Ebre. El preu de la clotxa serà de 2 euros. A les 11 es farà la benedicció dels animals i el cercavila, amb la Colla Grallera i Gegantera de Móra d'Ebre, fent el tradicional recorregut de la volta dels carros amb cavalls i carruatges. L'itinerari serà pels carrers de la Barca, Doctor Peris, Sta. Madrona, Nou i de la Palla.

A les 12.15 h, la Confraria de Pagesos de Sant Antoni farà un reconeixement al treball de la pagesia en la figura d'una dona del municipi. Finalment, a les 12.30 h i a l'Església Prioral se celebrarà una Missa Major en honor de Sant Antoni Abat.

Per la tarda, a les 18.30 h i a la Llanterna Teatre Municipal, hi haurà un Gran Ball amb el conjunt Montsant. L'acte està organitzat pels Amics del Ball, i el preu de l'entrada serà de 5 euros.

Els actes estan organitzats per la Confraria de Pagesos de St Antoni i la Comissió de Festes, amb el patrocini de l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la col·laboració de l'Associació Amics del Ball, la Colla Gegantera, la Colla de Grallers i la Penya Ciclista Ribera d'Ebre.


Veieu que hi farem una colla d'actes deu ni do.... el que natros prenem mes part es el diumenge en el tema del jalar, i es que amics, en este poble i en molts si no hi ha jalar la gent se queda a casa que s'esta mes millor. A mi me toca aixecam a les 6 del mati, no se com baixare a la plaça perque an esta hora los carrers estan per a ficar encara. mai de ficar a fer foc, espero no fotrem encés i quan ho tingui tot controlat un bon cafe i segons com un bon tall de cansalada. Espero l'assitencia dels amics de mora i del voltant i que siguem força i se mos acabin les arengades i haguem de dir a la gent que no els podem vendre la clotxa perque se mos han acabat les sardines. A tall de despedida unes imatges de diferents sant antoni.


Actualització: Imatge del programa de la festa de Sant Antoni 2009


au pos aqui queda!

visca el casc antic i visca la citel·la